Händer det något obehagligt nu?

Sedan finanskraschen har jag varit en smula besatt av årtalen 1929 0ch 1933.

Den kraschen ledde  som bekant fram till Hitlers maktövertagande bara fyra år senare.

Samma sak kan givetvis hända igen, om än med andra förtecken. Men att den tyska demokratin 1933 var kapabel  att välja sin egen förgörare är onekligen en skrämmande tanke.

Gillar inte att lägga pussel, men kan just nu inte låta bli. Alltså:

1. I går kom ett gäng nynassar marscherande fram på Götgatan mitt på blanka eftermiddagen. De var väl tio stycken, inte uppenbart hotfulla, snarare som om de var på en trevlig utflykt. Två stora fanor, en av killarna hade en megafon i sin hand.

2. SVT:s Aktuellt låter Mohamed Omar uttrycka sina  uppenbara stolligheter och skylla på  ”sionisterna” när det är en rapport om förhållandena i Rosengård som ska diskuteras.

3. En kompis dotter hamnar på en fest där några andra ungdomar kommenterar ”Är det judarna som kommer nu?”.

Är det bara jag som tycker att det börjar lukta?

Inser att det finns många människor i det svenska samhället, inte minst muslimer, som säkert är betydligt hårdare utsatta än till exempel svenska judar.

Men nog fan är det dags för alla goda krafter att skärpa till sig och börja dra sitt strå till stacken så att det här inte börjar spåra ur på allvar.


Posted

in

by

Comments

5 svar till ”Händer det något obehagligt nu?”

  1. Bimbo Boy profilbild

    Kärlek till alla. 🙂

  2. Jonas Hållén profilbild
    Jonas Hållén

    De marscherande nassarna är inte något större hot mot demokratin. Nazismen är i dag en förbrukad ideologi. Det är bara de mest hatiska människorna som söker sig dit. Inte ens rasister gillar nazister.

    Däremot har den islamistiska extremismen en stark dragningskraft på de miljoner muslimer i Mellersta östern och väst som upplever att de hamnat utanför, ekonomiskt och socialt.

    I Egypten är 55 procent av befolkningen under 25 år. Högskolorna spottar ut ung, välutbildad medelklass i en dysfunktionell ekonomi.

    I Saudiarabien är mer än 60 procent av befolkningen under 25. Nu räcker inte längre oljepengarna för att uppehålla det välstånd som de unga saudiernas föräldrar växte upp med.

    Och i våra egna förorter bor många unga människor som nekas – och ibland själva väljer bort – inträdet i det medelsvenska samhället.

    Hur det än blir med nazister och islamistiska extremister har konflikten i Mellersta östern ökat den negativa synen på judiska människor i Sverige och andra länder. Även människor som aldrig skulle bekänna sig till nazism eller extrem islamism kan låta känslorna rinna över efter att ha läst skildringar av hur israelisk militär dödar palestinska barn.

    Konflikten exponeras ju nästa dagligen i media och den allmänna bilden är att Israel (eller judarna, som en del slarvigt tolkar det) är angriparen.

    Men jag tror inte vi får se någon ny Hitler. Världen ser annorlunda ut i dag. Globaliseringen har, på gott och ont, fört oss närmare och ökat informationsflödet över gränserna.

    Hoppas jag har rätt 😉

  3. Mag. profilbild
    Mag.

    Du har rätt.
    Jag personligen tycker att det är viktigt att identifiera alla slags sammhällsomstörtande rörelser, all icke demokratisk ideologi är det bara att sätta stopp för.
    Jag är såååå trött på hat, islam-fobi, Jude förföljelse, USA Hat, rasism, negerbolls-diskutioner…..fan om folk bara kunde vara lite mer än bara djur som stökar och bökar.
    Att det bara tog 50-60 år innan vi fick folk som inte ”tror” på förintelsen eller har glömt vilka som mer har varit terrorister, eller vilka som INTE startat krig men som ALLTID i FN blir ombedda att städa.
    The world is a fucked up place and democracy is not a safety-net.
    Förresten tycker jag att demokratin går förlorad när politikerna går företagens ärenden och kapitalet är viktigare än människan, när väljaren ska lägga sin röst med motiveringen om 100 spänn mer i fickan, röstar man inte för Landets bästa?

    Sorry, jag flippade ur lite….

    Men jag tycker att du har rätt, jag har själv märkt att toleransen gått ner och jag som trodde som ung att det var den nya generationen, de som var vana vid svarta, greker, turrar, finnar, araber och allt som finns, att det skulle bli bättre…men det måste jag säga blivit tvärt emot, och kvinnosynen?

    Frågan är om det händer nu? Jag har fått bilden av att det är något groende, latent, ständigt pågående och inneboende som en ond kraft som ibland ska fram och ut, historien visar ju inte på någon direkt förbättring vad det gäller detta ganska rudimentära beteende, det kanske ligger i människans natur.

    Hur som helst verkar inte religion ha funkat speciellt bra för att hjälpa männsikan tygla sina sämsta sidor, endast kunskap och empati kan hjälpa tror jag men även och framförallt medlidande och tolerans.
    Jag är för övrigt räddare för Ryssland än Afganistan.

  4. Wiliam Björklund profilbild
    Wiliam Björklund

    Hej,

    allt verkar vara tudelat, som materia och antimateria, ena hjärnhalvan
    (kall och intelektuell), andra hjärnhalvan (våra känslor), etc.

    Mohamed Omar ska ju vara ”clever”, men frågan är vad som händer i hans andra hjärnhalva. Uppenbarligen finns många som bär på en självförtärande ilska som de inte vet orsaken till men måste få utlopp för….

    Jag känner en av samhällets toppar som aldrig, såvitt jag vet, varit med om något trauma. Men hans uttalanden kan vara självsäkra: ”En duglig ledare eller idrottsman har avgjort större människovärde än en uteliggare”, ”Sådana där missanpassade människor som barnhemsbarn”.
    Förhoppningsvis blir han visare med åren.

    Å andra sidan finns det många insikts- och kärleksfulla människor. Vårt universum lär ha kommit till på grund av en liten obalans, min tro och mitt hopp är att det som vägde över var det goda,

    ty störst av allt är kärleken.

  5. AP profilbild

    Appropå årtalen 29-33.

    Var i Berlin i höstas. Oktober. Mitt under finanskrisens dallrande fas.
    Besökte historiska muséet. Gick från 1918 till nutid. Tog en otroligt massa timmar och var otroligt intressant.
    Och gav en otroligt skrämmande känsla av deja vu.

    1929 var arbetslösheten i Västeuropa och USA nere på nivåer a la tidigt 2000-tal- ca 3-5 procent.
    Fyra, fem år senare nådde de 25-45 procent.
    En kille med mustasch talade om infrastrukturprojekt som lösning.
    Gör ju en del idag också.

    Fast det var en växande vapenindustri som var den dolda agendan.

Lämna en kommentar